top of page

Dúlai szolgálat

A dúla, mint asszonytársi segítő.
Az anyák anyja. 

Ki a dúla? 

A dúla egy segítő személy, aki az anya mellett van és őt támogatja a várandósság, a szülés és a gyermekágy során. Magyar megfelelője lehet az asszonytársi segítő, de a dúla kifejezés használatos a magyar nyelvben.
Leggyakrabban a szülés körüli teendőkhöz kötjük a dúlák munkáját: a dúla az anyát kíséri a szülés folyamán. Őt segíti, figyel az igényeire, masszírozza, megeteti, borogatja, meghallgatja és leginkább jelen van mellette. Segíti a vajúdó nőt, hogy összeérhessen benne a két világ: a földi- ás a transzcendens. Segíti, hogy egy módosult tudatállapotba kerülhessen, ebben benne maradjon és így a saját erejéből szülhesse meg a kisbabáját. 
A dúla végigkísérheti a várandósságot, mentális támogatást nyújt és tanácsokat adhat, illetve szülésfelkészitőt is tart a szülőknek.
A dúla a gyermekágyas időszakban is támogathatja az anyát, ha arra szükség van. Az első napok csodás ám embert próbáló idején fizikailag és lelkileg is megtartja őt. Segíthet a szoptatás megtanulásában és a szülés utáni regenerálódásban is.
Szerintünk minden nőnek járna egy dúla!

bottom of page